Geschiedenis

VERENIGING

De Zaanse Atheleten Club “De Halter” werd op 7 oktober 1910 opgericht door de heren Henk Kerszemaker, Piet Lubbes, Chris Tates en Gerrit Tates.

Tijdens een ontmoeting in café Lubbes waren de heren het erover eens dat er een krachtsportverenging nodig was in de Zaanstreek. De vorige worstelclub was wegens geld en belangstelling verdwenen.

Maar hoe moest men aan materiaal en geld komen? De heer Bonda, handelaar in vodden en oude metalen verkocht hen voor een mooi prijsje een oude halterstang en gewichtenschijven. Er werd druk geoefend in café Lubbes en al gauw had men ca. 40 leden. De worstelmatras werd zelfgemaakt, met zeegras en een viltenkleed.

De Halter was een gevreesde naam in de krachtsport maar de eerste Nederlandse kampioen (Willem Roels) liet nog even op zich wachten en was pas in 1922. De Halter bleef in café Lubbes trainen tot in 1932.

Locaties door jaren heen

  • 1932-1938 Smederij van Klinkenberg te Koog a/d Zaan.

  • 1938-1956 eigen (gehuurd) clubgebouw aan de Reigerstraat nr. 5 te Zaandam.

  • 1956-1978 Havenschool te Zaandam.

  • 1978-1998 Wilhelminaschool te Zaandam.

  • 2007-heden Poelenburg 468 te Zaandam

In 1998 werd de vereniging door brandstichting in de Wilhelminaschool dakloos en namen wij tijdelijk onze intrek in een houten gebouw van een voormalige trompettervereniging aan de Pieter Pauwstraat, genoemd “De Klarentuin”. Omdat deze eigenlijk ongeschikt was als sportaccommodatie moest er uitgekeken worden naar een geschikte ruimte.

Pas in september 2007 kregen wij via de gemeente de mogelijkheid om het voormalig Zaan ’90 pand te kopen. Na een grondige verbouwing kon die worden gebruikt als sportaccommodatie. In juli 2008 is het trainen in de Klarentuin gestopt en zijn we verhuisd naar het huidige clubgebouw. De Klarentuin is in 2011 verkocht.